NOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO PROTEOMICKÝ VÝZKUM

V rámci projektu Photomachines probíhá výzkum v oblasti metabolomiky, proteomiky a lipidomiky s cílem identifikovat látky z mikrořas s antivirulentní aktivitou a látky pro terapii specifických typů rakoviny. Abychom byli v našem výzkumu s vysokým aplikačním potenciálem úspěšní, potřebujeme nejmodernější technologie.

V rámci projektu Photomachines probíhá výzkum v oblasti metabolomiky, proteomiky a lipidomiky s cílem identifikovat látky z mikrořas s antivirulentní aktivitou a látky pro terapii specifických typů rakoviny. Abychom byli v našem výzkumu s vysokým aplikačním potenciálem úspěšní, potřebujeme nejmodernější technologie.

Jedním z nejnovějších přírůstků je trio zařízení, které dorazilo do Mikrobiologického ústavu AV ČR – Centra ALGATECH. Prvním zařízením je hmotnostní spektrometr využívající Trapped Ion Mobility Spectrometry (TIMS) ve spojení s Time-of-Flight (TOF). TIMS umožňuje separaci látek na základě jejich tvaru a náboje předtím, než jsou analyzovány hmotnostním spektrometrem, a analyzátor TOF urychluje ionty ve vakuu a měří dobu letu, která závisí na hmotnosti iontů.

Pro proteomický výzkum mikrořas je určeno druhé zařízení v triu – kapalinový chromatograf NanoElute 2 s nanoprůtoky, který je navržen tak, aby pracoval s velmi malými objemy vzorků a byl schopen separovat tisíce peptidů v jednom vzorku.

Třetím zařízením je ultravýkonný kapalinový chromatograf Agilent 1290 Infinity II, určený k analýze lipidů a dalších malých metabolitů do velikosti přibližně 3000 Daltonů. Malé bioaktivní látky jsou předmětem výzkumu v Laboratoři biotechnologie mikrořas Mikrobiologického ústavu AV ČR – Centra ALGATECH.

Nové špičkové vybavení umožní 4D proteomiku a 4D lipidomiku.

en_GB